Laboratorie
Vi udfører forskellige laboratorieundersøgelser på vores eget laboratorie. Resultatet foreligger forholdsvis hurtigt og du informeres omkring resultatet så snart vi har afsluttet analysen. Vi kan tilbyde følgende analyser:
- – Mælkeprøver, dyrkning/resistensbestemmelse
- – Blødprøver
- – Urinprøver, dyrkning/resistensbestemmelse
- – Gødningsprøver:
- – Kimtælling
- – Tørstofmåling af foder
Andre typer af laboratorieundersøgelser sendes til eksterne samarbejdspartnere.
Mælkeprøver
I forbindelse med behandling af yverbetændelse hos en ko, skal der udtages en mælkeprøve. Denne kan vi dyrke for bakteriologisk vækst i vores eget laboratorie. Vi fastlægger hvilken bakterie der gør koen syg samt hvilket antibiotika der har den bedste virkning.
Sønderjysk Kvægpraksis deltager hvert år i en national test for at sikre kvaliteten af vores arbejde med mælkeprøver er af høj standard.
Blodprøver
Vi har flere muligheder for at undersøge blodprøver i vores eget laboratorium.
Generelle værdier
Vi kan undersøge blodprøver for bestemte værdier, der kan fortælle om et dyr f.eks. har problemer med lever, nyre eller større muskelskader, som ikke kan ses ved den kliniske undersøgelse. Værdierne er gode til at lave en prognose for dyret og lave en behandlingsplan.
Vores blodprøvemaskine måler også magnesium, calcium og fosfor, som typisk er relevante ved liggende køer.
Immunisering af kalve
Vi kan med en blodprøve af kalve i alderen 2-5 dage, måle deres antistof niveau (IGG), som fortæller om de har optaget nok antistoffer via råmælken og dermed har et godt udgangspunkt for at komme sund og rask igennem dens første leveuger.
Øvrige prøver
Vi tilbyder selvfølgelig også at udtage blodprøver til analyser der foretages af eksterne laboratorier.
Urinprøver
Ved mistanke om infektion i blære eller nyre hos en ko udtages en steril urinprøve. Den dyrkes herefter bakteriologisk i vores laboratorie. Vi fastlægger hvilken bakterie, der gør koen syg samt hvilket antibiotika, der har den bedste virkning.
Gødningsprøver fra kalve
Vi udfører en hurtig test på kalves gødning når de små kalve har diarre. Testen kan give et fingerpeg om hvor i besætningen vi skal finde årsagen til diarre samt om det er virus (Rota- eller corona), E. Coli eller cryptosporidier der giver diarre.
Hos større kalve samt lam med diarre og/eller dårlig trivsel kan vi undersøge gødningen for coccidier. Coccidier giver en parasitær sygdom kaldet coccidiose hos kalve og lam. I vores laboratorie tæller vi antallet af coccidie-æg i en prøve og afgør hvor omfattende infektionen er
Hos Sønderjysk Kvægpraksis har vi en Vetscan blodprøvemaskine. Denne anvendes jævnligt til undersøgelse af blodprøver udtaget ved vores besætningsbesøg. Blodprøverne kan være gavnlige både på enkeltdyr samt besætningsniveau.
I hvilke tilfælde kan en blodprøve være brugbar? (underpunkt)
Hos kalve i alderen 2-5 dage undersøger vi regelmæssigt blodprøver for at se om de optager nok antistof fra råmælken.
Ved liggende køer med mistanke om mælkefeber, muskelskader eller forgiftning tager vi typisk blodprøver hvis den første behandling ikke har helbredt koen. Vi får herved en status på mineraler som calcium, fosfor og magnesium samt værdier der indikerer om nyre og lever fungerer normalt. Desuden får vi vigtig viden om koen har muskelskader der ikke var synlige ved den kliniske undersøgelse.
På besætningsniveau kan det være interessant at følge køernes calcium, fosfor eller magnesium niveauer hvis der er problemer hos flere dyr.
Ved større analyser eller undersøgelse for specifikke bakterier/virus mm. sender vi blodprøverne til et akkrediteret laboratorie.
Gødningsprøver fra kører & ungdyr
Vi undersøger rutinemæssigt gødning fra køer og ungdyr for diverse græsmarksparasitter, herunder løbe-/tarmorm, coccidier, lungeorm og leverikter. I vores laboratorie tæller vi antallet af æg samt orm og afgør hvor omfattende infektionen er.
Gødningsprøver fra får & geder
Hos får og geder er det vigtigt regelmæssigt at undersøge om der er problemer med orm samt coccidier. Særligt hvis fårene/gederne ikke flyttes mellem folde hyppigt og de græsser meget tæt til jorden eller der tidligere har været problemer med orm.
I vores laboratorie tæller vi antallet af coccidie-æg samt æg fra orm og leverikter. Herved afgør vi hvor omfattende infektionen er.
Kimtælling
Vi udfører kimtælling og bakteriologisk dyrkning af f.eks. mælkeprøver fra mælketaxa, mælkeskål mm. til at vurdere graden af forurening af den mælk, der udfordres til kalve. Ud fra resultatet kan man målrettet sætte ind med bedre rengøring og optimere kalvene sundhed.
Tørstofmåling af foder
Vi udfører tørsstofanalyser bl.a. på dine majs, som kan fortælle dig det optimale høsttidspunkt. Resultatet foreligger typisk samme dag, såfremt prøven er indleveret inden middag.
Til analysen skal vi bruge 6 majsplanter som repræsenterer hele marken. Prøverne afleveres hos os i en lukket sæk påført CHR-nummer, majssort, dato samt telefon nr./ mail du vil have resultat sendt på.
Vi kan også lave tørsstofanalyse på dine andre fodermidler, du skal blot aflevere en repræsentativ prøve i en pose med CHR-nummer og telefon nr./ mail du vil have resultat sendt til.
Inden du kommer med prøver, bedes du kontakte kontoret på telefon 74 74 35 30.